Εγκυκλοπαίδεια Υγείας
Newsletter
*
Η γνώμη σας μετράει
Έχετε πέσει ποτέ θύμα ιατρικού λάθους ; Αν ναι σε τι είδους θεραπευτική πράξη ;

a. Οχι, δεν έχω υποστεί κανένα ιατρικό λάθος
b. Ναι, σε χειρουργική επέμβαση
c. Ναι, σε αισθητική επέμβαση
d. Ναι, σε φαρμακευτική αγωγή
e. Ναι, σε πράξη άλλης ιατρικής ειδικότητας

Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου
Κ.Π.Μ. Θηλέων Ρόδου
Επωνυμία:
Κέντρο Παιδικής Μέριμνας
Θηλέων Ρόδου
Νομός:
Δωδεκανήσου
Δήμος:
Ρόδου
Διεύθυνση:
Ρήγα Φεραίου 4
Τ.Κ. 85100, Ρόδος
Τηλέφωνο:
22410 27335
Φαξ:
22410-43598, 22410-21583
e-mail:
thilmer@otenet.gr
Υπεύθυνος:
Διευθύντρια: Καθοπούλη Αικατερίνη

Μεγαλύτερος Χάρτης

Ιστορικό Λειτουργίας


«?Το κτίριο του, Κ.Π.Μ. Θηλέων Ρόδου είναι ένα τριώροφο οικοδόμημα της Ιταλικής Κατοχής (περίπου το 1925 - 1930) , όγκου 16.158 κ.μ., μέσα σε οικόπεδο 7.192 τ.μ. και κάλυψης 5.669 τ.μ. επί της Ρήγα Φεραίου 4 .

Κτίστηκε για Ινστιτούτο Θηλέων Ιεραποστολής και περιελάμβανε νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο και διδασκαλείο υπό τη Διεύθυνση των Ιταλίδων Καθολικών Μοναχών. Μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου και επί Στρατιωτικής Διοίκησης του Αντιναυάρχου Περικλή Ιωαννίδη, όλα τα προνοιακά Ιδρύματα περιήλθαν στο Ελληνικό Κράτος και με την 48417/25-11-1947 απόφαση που δημοσιεύθηκε στο 87/1947 φύλλο της εφημερίδας της Στρατιωτικής Διοίκησης (επικύρωση με το ΛΔ της 22/27 Νοέμβριος 1947 ψήφισμα της Δ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων), ιδρύθηκε το Βρεφοκομείο -Ορφανοτροφείο «ΒΑΣΙΛΟΠΑΙΣ ΜΑΡΙΑ» .

Οι Καθολικές Μοναχές που διεύθυναν το Ορφανοτροφείο προπαγάνδιζαν και δηλητηρίαζαν τα παιδιά εναντίον των Ελλήνων, ώστε να συκοφαντείται η ανδρεία, η γενναιότητα και η θυσία τους κατά το Αλβανικό Έπος και να θεωρείται ως σκληρότητα και απανθρωπιά. Πέρα, όμως, απ’ αυτό ο Στρατιωτικός Διοικητής διαπίστωσε, ότι κάθε εβδομάδα, σχεδόν, οι Ιταλίδες Μοναχές έστελναν μεγάλα κορίτσια στην Ιταλία προφασιζόμενες θέμα σπουδών ή πρόβλημα υγείας. Κάλεσε, λοιπόν, τις Αρχές του νησιού μαζί με τον τότε Μητροπολίτη Ρόδου Τιμόθεο και αποφασίστηκε να παραδώσουν τα παιδιά στη φροντίδα Ορθόδοξων μορφωμένων Μοναχών αποβλέποντας στην καλύτερη προσαρμογή τους στο νέο ελληνικό κλίμα.

Παρεκάλεσαν τότε, τον αρχιμανδρίτη Αμφιλόχιο Μακρή (Ηγούμενος της Κοινοβιακής Μονής «Ευαγγελισμός» Πάτμου, τον οποίο γνώριζε ο Στρατιωτικός Διοικητής ως εξόριστο στην Αθήνα από τους Ιταλούς) να διαθέσει ένα κλιμάκιο από μορφωμένες Μοναχές της Αδελφότητας του, οι οποίες να γνωρίζουν και την ιταλική γλώσσα, για να παραλάβουν τα παιδιά από τις Καθολικές. 'Έτσι επτά ορθόδοξες Μοναχές ανέλαβαν τον Ιούνιο του 1947 τη Δ/νση του Ορφανοτροφείου, που στεγαζόταν στην πρώην Οικοκυρική Σχολή και τώρα 6° γυμνάσιο Ρόδου, μέχρι τον Δεκέμβρη 1947.

Από τον Δεκέμβρη 1947 μέχρι σήμερα το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου (μετονομασία από 1973) στεγάζεται στο κτίριο επί της Ρήγα Φεραίου 4, το οποίο είναι στην πλήρη κυριότητα του Ιδρύματος με την 6733/9-3-1956 Συμβολαιογραφική Πράξη του Συμβολαιογράφου Ρόδου Γ.Παπανικήτα. Με το Π.Δ. 4525/1966 το Βρεφοκομείο-Ορφανοτροφείο εντάχθηκε στις διατάξεις του Ν. 2851/1922 «περί Εθνικών ορφανοτροφείων απόρων μαθητών».Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου στην προσπάθεια του να βοηθήσει τα παιδιά, πέρα από την περίθαλψη, μόρφωση και επαγγελματική κατάρτιση, και στο θέμα της αποκατάστασης δια του γάμου, με την εισήγηση του Επιθεωρητού Πρόνοιας Νικολάου Αλέπη, ίδρυσε το 1968 Σωματείο αποκαταστάσεως-προικοδοτήσεως των τροφίμων του Ιδρύματος με την επωνυμία «Αγία Ειρήνη Η ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΟΣ». Με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας κι αργότερα με αποφάσεις της Νομαρχίας, Δωδεκανήσου παραχωρείται δωρεάν η χρήση του ιερού ναού Αγίας Ειρήνης στο πιο πάνω σωματείο για μια τριετία για τέλεση ιεροτελεστιών, των οποίων τα έσοδα διατίθενται για την αποκατάσταση και ενίσχυση των παιδιών του Κέντρου καθώς και για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών του Ιδρύματος?»

Μετά τον Ν.3329/04-04-2005, οι αποκεντρωμένες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας του Β΄ Πε.Σ.Υ.Π. Νοτίου Αιγαίου μετατρέπονται σε Ν.Π.Δ.Δ. υπό τον έλεγχο και την εποπτεία της Β΄ Δ.Υ.Πε. Νοτίου Αιγαίου, με πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Με το Ν.3527/2007 το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου υπάγεται διοικητικά στη 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

Σημείωση:
Οι πληροφορίες για το ιστορικό του Κ.Π.Μ.Θ.Ρ. ελήφθησαν από τη Μοναχή Εμμέλεια Νικολαΐδου, συνταξιούχο δασκάλα που απεφοίτησε από το εν λόγω ιταλικό διδασκαλείο και ήταν ιδρυτικό στέλεχος του Ιδρύματος.

Σκοπός Λειτουργίας


«Τα Κέντρα Παιδικής Μέριμνας σκοπό έχουν την περίθαλψη, μόρφωση και επαγγελματική εκπαίδευση των παιδιών που αποδεδειγμένα είναι απροστάτευτα και στερούνται οικογενειακής φροντίδας.»

Κτιριακές Εγκαταστάσεις


Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Θηλέων Ρόδου στεγάζεται σε κτήριο επιφάνειας 3.602 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 7.192 τ.μ.

Αποτελείται από το υπόγειο (448 τ.μ.) που το χρησιμοποιούν ως αποθηκευτικό χώρο, το ισόγειο (1.523 τ.μ.) που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες, η κουζίνα-τραπεζαρία και η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, το δεύτερο όροφο (1.523 τ.μ.) στο οποίο βρίσκονται τα δωμάτια των παιδιών.

Ένα τμήμα της μονάδας έχει διατεθεί από παλιά στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Ρόδου.

Παρεχόμενες Υπηρεσίες


Περιθάλπει σήμερα 18 παιδιά, ηλικίας από 3 έως 20 ετών, φροντίζοντας για την εκπαίδευση, την υγεία και την ψυχαγωγία τους μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Κέντρου. Λειτουργούν δύο τμήματα:

α) Νηπιακό (αγόρια και κορίτσια από 2-6 ετών) β) Σχολικό (μόνο κορίτσια).

Παρά τις προσπάθειες, τόσο του Δ.Σ., όσο και της Β΄ Δ.Υ.ΠΕ. Νοτίου Αιγαίου, το πρόβλημα της κάλυψης των αναγκαίων κενών οργανικών θέσεων (Βρεφονηπιοκόμοι-Επιμελητές) δεν έχει λυθεί ακόμη με αποτέλεσμα να προσφέρονται στα παιδιά οι πλέον απαραίτητες υπηρεσίες (φύλαξη ? φαγητό - καθαριότητα). Οι λιγοστές και ολιγόωρες εθελοντικές υπηρεσίες ικανοποιούν την ανάγκη για ψυχαγωγία των παιδιών (στη βόλτα τους, τη δημιουργική απασχόληση, κινηματογράφο, εκδρομές).

Υπάρχει σημαντική προσφορά εθελοντικής εργασίας.